onsdag 16 november 2011

Whippet - vad är det för en hund?


Historik
Whippet har sitt ursprung från England. I slutet av 1800-talet var whippet en populär hund bland gruvarbetarna i norra England då den var billig i drift, kunde jaga småvilt för att dryga ut hushållskassan och samtidigt anordnades kapplöpningar efter trasa under vadhållning.

Användningsområde
Rasen är en vinthund som främst använder synen för att jaga. Den är väldigt mångsidig och fungerar lika bra som sällskapshund. Lure coursing (jakt efter konstgjord byte) är en gren som passar Whippet men som även är öppen för andra vinthundar. Det finns även individer som arbetar som assistanshundar och servicehundar på äldreboenden.

Hälsa
Rasen anses som frisk och sund med förhållandevis låg förekomst av ärftliga sjukdomar och defekter.

Egenskaper
En whippet är oftast glad, harmonisk och har en positiv inställning till sin omgivning. En whippet vill gärna ha mycket närhet både till människor och andra hundar. Den älskar bekväma soffor och sköna sängar. Whippetvalpen kan vara livlig och alltid ute på upptåg i likhet med andra valpar. Inomhus är rasen som vuxen mycket lugn och tystlåten samtidigt som den utomhus är sportig och aktiv. Den är alltid pigg på promenader i skog och mark och det är en skönhetsupplevelse att se den sträcka ut över en äng.

Storlek och utseende
Mankhöjd hos tikar är 44-47 cm och som fullvuxen väger den drygt 10 kg. En whippet finns i alla färger och färgkombinationer. Den har en balanserad kombination av muskelkraft, styrka, elegans och linjeskönhet. Pälsen är väldigt kort och lättskött och behöver inte trimmas. Hunden badas vid behov eller torkas av med en trasa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar