måndag 2 april 2012

Vänstertassad..?

Per påpekade härom kvällen att Flisan nog är vänsterhänt eller som jag skulle vilja kalla det: vänstertassad.

Jag har inte observerat detta själv men kan hålla med om att hon väljer att rulla ihop sig mot vänster sida och håller fast tuggbenet med vänster tass.

Den här artikeln hittade jag i Illustrerad vetenskap.

Många djur föredrar att använda höger sida

Hankatter föredrar som regel att använda ­vänster tass vid fiske.

Hankatter föredrar som regel att använda vänster tass vid fiske.

Hos många grupper av ryggradsdjur har forskarna observerat en preferens för att använda höger sida, när det gäller att skaffa och inta mat.
Människan: Cirka 90 procent av alla människor är högerhänta, medan 10 procent är vänsterhänta. Mindre än 1 procent föredrar ingetdera.
Primater: Schimpanser och gorillor föredrar höger hand, när de utför finmotoriskt krävande aktiviteter. Femtiofem procent av schimpanserna använder höger hand, när de skall fiska ut honung ur ett rör eller knäcka nötter med en sten, medan 30 procent använder vänster hand. Femton procent av schimpanserna använder omväxlande båda händerna.
Havsdäggdjur: Åtta gånger av tio använder valrossar höger labb till att slå bort lera från födoämnen på havsbottnen. Åtta knölvalar av tio använder höger sida av käken, när de skrapar upp mat från havsbottnen.
Fåglar: Många fåglar letar efter maten framför allt med höger öga: mellan 60 och 90 procent av bland annat höns, duvor och vaktlar föredrar att leta efter föda på höger sida.


Schimpanser talar med höger hand

Nyligen har William Hopkins vid Yerkes National ­Primate Research Center i USA visat att schimpanserna föredrar höger hand, när de gestikulerar och ­kommunicerar med varandra. Skanningar av djurens hjärnor visar dessutom att de är asymmetriskt aktiva, och Hopkins framhäver ett område i vänster hjärnhalva, som också är aktivt när människor kommunicerar.
Liksom schimpanser använder vi också framför allt höger hand att gestikulera med, så kanske började vårt fenomenala språk som ett kommunikationssystem baserat på gester. I motsats till tidigare antaganden om att språket började med ­människans linje, pekar fynden på att grunden till det lades redan för 40 miljoner år sedan hos en gemensam förfader till människor och alla nu levande människoapor.

Testa ditt husdjur

Har du ett husdjur, kan du lätt undersöka vilken sida djuret helst använder.
Ett av de lustigaste exemplen är katter, som föredrar att använda den ena tassen för att fiska upp saker ur en burk. Hankatter ­använder oftast vänster tass, ­medan honkatter använder höger.
Hundar viftar glatt på svansen, när de ser sin ägare, och tittar du noga efter kan du se att svängningarna är störst till höger. Möter hunden däremot en främmande hund, är djuret försiktigt och anspänt, och man kan ofta se svansen svänga mer till vänster.
Akvariefiskar kan vara lite ­svårare att studera, men många fiskarter föredrar att ta den ena eller den andra vägen runt nya, okända objekt. Har du blå guramis, kan du iaktta vilken av deras två långa fenor som sträcks fram för att känna på nya objekt. De flesta fiskar är ”vänsterhänta”.
Har du grodor kan du se att de flesta stoppar in maten i ­munnen med vänster hand. ­Grodyngel svänger som regel till höger, när de skall upp till ytan och snappa luft.
De flesta kräldjur tar maten, när de kan se den med det högra ögat, så har du ett terrarium, kan du försöka hålla fram en bit mat från omväxlande den ena och den andra sidan och se vilken sida djuren reagerar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar