måndag 19 november 2012

Tillbaka från veterinären

Nu är vi tillbaka från Ylva Trygger, Flisans veterinär. Som vanligt ett väldigt trevligt besök. Flisan fick godis och vaccin och matte och husse fick svar på alla sina frågor.

Idag var det dags för 1-års vaccin som är ett vaccin mot valpsjuka, hepatit, sjukdom orsakad av parvovirusinfektion och parainfluensa hos hund med andra ord är hon också vaccinerad mot kennelhosta.



Flisan märker aldrig när Ylva sticker henne även om hon var aningen misstänksam den här gången men det skakar hon snabbt av sig och börjar fiska efter mer godis :) Vi vägde henne och nu väger hon 9,8 kg marginellt mer än förra gången. Ylva tycker tycker hon ser väldigt fin ut i kroppen så vi fortsätter som vi gjort hittills.

Våra frågor till Ylva:

Hulkningar/hostningar
Vi hade några frågor, dels om hulkningarna som hon hade förra veckan men som nu är borta. Det lät och och såg ut som hon skulle börja kräkas ett par gånger om dagen under en veckas tid. Ylva trodde det kunde vara en släng av kennelhosta. Jag tyckte det verkade konstigt eftersom hon är vaccinerad mot det. Ylva berättade att tack vare att hon är vaccinerad så är det ovanligt att det blir mer än några få hulkningar/hostningar som i Flisans fall. Vore hon inte vaccinerad skulle det låta betydligt värre, nästan som hon satt något i halsen och inte får luft och att det kan låta som att hunden håller på att kvävas. Nu fick ju Flisan dessutom påfyllning av detta i dagens vaccination så det känns bra.

Svullna juver
Vi ville också att hon skulle kontrollera Flisans juver som har blivit större efter hennes första löp. Ylva tyckte allt såg bra ut men hon kände att Flisan fortfarande var något svullen och att hon kunde förbi det någon månad till. Det var inget ovanligt och hon kände inga konstigheter så vi kunde vara lugna.

Nyårsraketer
Vi ställde även lite förberedande frågor inför jul- och nyårshelgernas smällare och raketer. Ylva rekommenderade av vi vid behov kunde ge henne lugnande, samma tablett som hon får när vi flyger med henne. Ylva tyckte att vi skulle ge detta vid minsta lilla tendens för att hon inte skulle utveckla något skräck inför högtidernas oljud. Vi vet ju av erfarenhet att tabletten med lugnande funkar på Flisan och att hon blir lugn och lite småtrött av tabletten utan att för den saken skull bli helt borta och yr i mössan.

Som vanligt fick vi höra hur oerhört fin Flisan är både fysiskt och psykiskt. Ylva tycker hon är så söt och feminin så både matte och husse lämnar veterinären stolta som tuppar!

3 kommentarer:

  1. Ja hon har gått ner lite den sista tiden. Under tiden hon löpte blev hon lite rund i hörnen, dels för att hon åt som en häst, och dels trodde Ylva att de svullnar upp av hormonerna.

    Men Flisan verkar reglera det där själv, hon är 1år men får fortfarande mat tre gånger om dagen. Men är hon inte speciellt hungrig så äter hon det godaste o lämnar resten. När hon löpte kunde man spegla sig i skålen efter hon var färdig.

    SvaraRadera
  2. A-barn har man hört talas om, men vad heter det när det gäller hund? Låter bra att allt är i sin ordning.
    Ca

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske:

      "Perfekt-på-alla-sätt-hund"

      :)

      Radera