söndag 15 juli 2012

Utflykt till Storforsen

Tidigare i veckan gjorde vi en utflykt till Storforsen. Storforsen ligger ungefär 3 mil utanför Älvsbyn och från stugan är det ungefär 12 mil. Vi packade med oss lunch och gav Flisan ett åksjukepiller och så satte vi oss i bilen. Ni som följt bloggen vet ju att Flisan inte är något vidare förtjust i att åka bil men oj vad bra det gick. Resan tog knappt 2 timmar och Flisan låg mellan oss i baksätet och sov nästan hela resan.

Äntligen framme och härligt väder

Storforsen var verkligen en upplevelse! Här promenerar vi kring de små biflöden som har bildats kring forsen. Barnfamiljer badade i småforsarna runt omkring och barnen åkte vattenrutchkana på klipphällarna. Även Flisan gick ner i små grytor och blötte tassarna.


De fanns fina eldstäder uppbyggda kring Storforsen och alla dess biflöden. Det var väldigt välordnat. Vi hade med oss starka korvar som vi grillade med potatissallad och grönsallad.


De hade även byggt upp en stor scen vid utkanten av forsen vid ett av dess mindre flöden. Här uppträder både kända och mindre kända artister medan publiken sitter på klipphällarna runt omkring och lyssnar. Det är säkert fantastiskt pampigt. 


Det har bildats djupa skrevor där man kan klättra upp på klipporna och hoppa ner i forsen. Det högsta hoppet kallas för Döda Fallet.


Storforsen är Europas största oreglerade fors. Det passerar 850 kubikmeter vatten i sekunden och forsen har en fallhöjd på totalt 82 meter. Ljudet är öronbedövande och det är samtidigt ofantligt vackert.

 Information gick att få vid valda platser kring forsen
 Husse tar med Flisan på klippbestigning vilket ogillas av matte
 Härliga sjöar bildas mellan klipporna där både stora och små badar

Det har byggts rampar och broar över hela området så man enkelt kan ta sig runt och blicka ut över det stora området. Storforsen besöks varje år av ca 180 000 personer.

 Mor, son och far blickar ut över Storforsen
 Vackra vyer
 Matte känner sig liten på jorden bredvid forsen
 Här sitter matte på stenen och får en rejäl dusch av forsen
 Små flöden har bildats utmed Storforsen
Utsikten ner över forsen
Husse var lika trött som Flisan på väg hem

Det var en härlig utflykt vi gjorde där vi dessutom lyckades pricka in en av semesterns soligaste dagar. Storforsen är en plats vi gärna återvänder till och vi rekommenderar alla som semestrar i Norrbotten att besöka Storforsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar