tisdag 4 mars 2014

Blåsljud på hjärtat


I förra veckan när vi var hos veterinären på grund av Flisans öga så upptäckte han ett blåsljud på Flisans hjärta. Där och då var allt fokus på Flisans öga så det är först nu som jag faktiskt har börjat fundera på vad detta skulle kunna innebära. Veterinären nämnde att blåsljudet var litet och frågade om någon kommenterat detta tidigare och om det var något vi kände till. Vi svarade nej på detta för det är första gången som det uppmärksammats. Han sa att det inte behöver vara allvarligt och att vi inte just nu behöver ta tag i detta men han rekommenderade ändå att vi någon gång framöver gör ett ultraljud på hjärtat. Speciellt viktigt är detta om Flisan någon gång i framtiden behöver en operation eller behöver sövas av andra skäl. Då bör man veta att allt står rätt till. 

När jag googlar på detta med blåsljud på hjärtat hos hundar så hittar man givetvis både det ena och det andra. Allt från extremt allvarliga tillstånd till att det växer bort.

Agrias "fråga veterinären" säger så här:
Blåsljud i sig är ingen diagnos, utan talar bara om att klaffar i hjärtat inte sluter tätt på korrekt sätt. Det bästa sättet att uttala sig om prognosen på din hund är genom ett ultraljud av hjärtat. Först därefter kan man ställa en diagnos om hur allvarligt tillståndet är.

Flisan har en dryg vecka kvar på sin kortisonbehandling för ögat men därefter känner vi nog att vi vill kolla upp detta. Bättre att veta! Och inte för att jag inte hade förtroende för veterinären men det kan ju alltid vara bra med en "second opinion".

Så åter igen - fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar